Bundan 540 milyon yıl önce okyanuslarda oksijen çok az miktarda arttı ve su altında canlı yaratıklar ortaya çıktı, onlar bizim atalarımızdı. Sanki şimdi tekrar oksijen seviyesi biraz arttı, yapay zeka ortaya çıktı gibi benzetmeleri görünce düşüncelerimi sizlere yazmaya karar verdim.
Eskiden bana nöyle sorular sorulduğunda her şey yapay olmayan zekanın elinde, yani insana bağlı derdim. Onlar boyuna kod yazıyorlar ve yaptıkları işleri sizler yapay zeka olarak algılıyorsunuz derdim ama durum biraz daha farklılaşmaya başladı.
Gökyüzü fotoğrafçısı tasarımcı arkadaşım Sevgili Can Rıfat Turcan benim yaşlı bir fotoğrafımı Midjournay isimli yapay zekaya göndermiş ve bundan bir süper kahraman yarat demiş. Çıkan fotoğrafı bana gönderdi, şaşırdım kaldım, bu yaşta beni bile süpermen yapmış, becermiş. Bu fotoğrafı ilişikte görüyorsunuz. Bunun üzerine bu yeni olayın içinde olmam gerekir diye yapay zeka ile ilgili gelen yazıları okumaya başladım. ChatGPT’ye girdim, üye oldum, her soruya o kadar güzel yanıtlar aldım ki ben bile şaşırdım. Bu arada en güzeli türkçe soruyorsun türkçe yanıt alıyorsun.
Tam öğrenemedim, aslında ne soracağımı bilemedim dersem daha doğru olur ama ilk fırsatta uğraşacağım. Yanımda torunum da vardı, dede dünyadaki ev sayısını sor dedi, sayı veremez dedim, ille de sor deyince yine akıllı bir yanıt aldık. Bu yapay zeka tüm insanların hizmetine sunulmuş çok yararlı bir kavram, herkes işinde ChatGPT’yi kullanabilir. Benim aklıma hemen öğretmenler geldi tabii. Düşünemeyecekleri ölçüde işlerine yarar. Bir konu anlatacaksınız ve arkasından çoktan seçmeli soru hazırlamasını istiyorsunuz ve size hazırlıyor. İsterseniz soruların yanıtlarını da veriyor.
Kötü yanı da var, lisansüstü çalışması yapan dostlar çok rahat kullanabilir, hani üniversiteniz %28 intihale izin veriyor ya, biraz kafanızı çalıştırırsanız %0 hırsızlıkla şaheser bir tez yazdırma olanağınız var. Yazdığınız tezi türkçe açısından edit ediyor ve düzeltiyor. Benim gibi, de da eki bitişik mi yoksa ayrık mı yazmak gerekir sorununu ortadan kaldırıyor. Her şeyden önce bir an önce öğrenmeye başlamalı diye sonlandırayım.
Yapay zekayı radyo gökbilimcileri kullanmaya başlamış, bir veri setinde klasik algoritmaların kaçırdığı sekiz farklı sinyali keşfetti. Bu sinyaller muhtemelen uzaylılardan gelmiyor, daha çok nadir görülen radyo parazitleri olduğu anlaşıldı. Nature dergisinde yayınlanan makalenin yazarlarına göre yapay zeka gelecekte dünya dışı zeka arayışlarında sürekli ve önemli bir rol oynayacağını vurguluyorlar. Başka bir grup da yapay zekayı ötegezegen araştırmalarında kullanıyor, yakında tüm araştırma alanlarına gireceği de aşikar. Sevgilerimle...