Norveçli bilim insanlarının yaptığı son çalışma ilginç sonuçlar verdi ve çok tartışılıyor. Eğer doğduğunuzda güneş etkinliği minimum ise maksimumda doğanlara göre 5 yıl daha fazla yaşıyorsunuz.

Gözönüne aldıkarı insanlar 1676 ile 1878 yılları arasında yaşayanlar. Güneş etkinliğinin maksimum yani patlamaların, güneş lekelerinin en fazla olduğu yıllarda doğanlar ortalama 5.2 yıl daha az yaşadığını ortaya koymuştur. Bu durumun erkeklerden çok kadınları daha da fazla etkilediği ortaya çıkmış.

Güneş etkinliği aşağı yukarı 11 yıllık çevrimlerden oluşur. Yani güneş etkinliğinin maksimumdan diğer maksimuma geçişi yaklaşık 11 yıldır. Güneşin maksimum oluşunun kanıtları güneş lekelerinin sayısı maksimuma ulaşır, bu lekerlde patlamalar artar ve koronaş kütle atılımları maksimuma ulaşır. Üstelik bu dönemde güneşten gelen morötesi ışınların miktarı da artar. Araştırmacılara göre bu ışınlar hücreleri ve DNA'ları etkileyerek hem ömrü etkiliyor hem de üreme paeformansını. Gözönüne alınan 8600 hem fakir hem de varlıklı insan üzerinde güneşin maksimum olduğu yıllarda özellikle fakir insanlarda doğurganlığın düştüğünü görmüşler.

Çağımızda bunun ne kadar etkili olduğu konusunda henüz araştırma yapılmamış ama örnek sayısı az olmadığı için geçmişte belki de böyle bir etkisi olabilir. Araştırmacılar farklı deri rengine sahip ve farklı enlemlerde yaşayanlarla insanlar için de bu tür araştırmanın yapılmasını öneriyorlar. Hemen üzerinize aınmayın lütfen bu türden yapılan ilk araştırma olduğunu unutmayın. Sevgilerimle...