Uzun yıllardır uğraşırız türkçe bir gökbilim sözlüğü yapalım diye, sağolsun Abdullah Kızılırmak hocamız 1980'li yıllarda böyle bir sözlük hazırladı ama gökbilim yerinde durmuyor ki sürekli yeni kavramlar, yeni buluşlar oluyor. Dolayısıyla sürekli yenilenmesi gerekiyor. Bu yenilemeyi de en iyi bulutsu.org stesi gerçekleştirdi ama onlarda 3-4 yıldır bıraktılar bu çalışmayı.

isaret dilinde astronomi 1isaret dilinde astronomi 2
isaret dilinde astronomi 3isaret dilinde astronomi 4

 

 

 

2009 yılında tüm ülkelerde Dünya Astronomi Yılı olarak kutlandı. Bir fransız gökbilimci olan Dominique Proust ilk kez işaret dilinde bir sözlük hazırladı, ismi de çok güzeldi "Yıldızlardaki Eller". Bu sözlük yaklaşık 300 gökbilim kavramını işaret diliyle açıklıyordu. 2016-17 yıllarında Dünya Astronomi Birliği (IAU) konuyu büyük bir proje ile ele aldı ve sözlüğü ingilizce ve ispanyolcaya çevrilmesini sağladı.

Çok hoşuma gitti bu sözlük, eğer siz de merak ederseniz bağlantı adresini aşağıda vereceğim. Sadece sözlük değil aynı zamanda bir ansiklopedi, yani kavramların açıklaması da var. İşte size soru resimlerdeki kavramların ne olduğunu anladınız mı? Sevgilerimle... http://sion.frm.utn.edu.ar/.../11/Dictionary-english.pdf