Ben bu tür soruları sevmiyorum ama çocuklar soruyor Quora'da ve uzmanlar da onlara yanıt veriyorlar. Neden olmayacak bir şeyi sorarlar diye düşünüyorum ama bu tür soruları düşünmek insanın konuyu daha iyi anlamasına neden oluyor, bu da bir gerçek.

Geçenlerde Ay yer çevresinde nasıl dolanıyor konusunu yazdıktan sonra sanırım bir öğretmen arkadaş (Ünal Arslan) bana benzer bir soru sordu. Yani dünyanın bir günü bir yılına eşit olsa dünyanın her tarafı güneş ışığı alır mı diye. Öğretmenime yanlış yanıt verdim, alır tabii dedim. Nedeni aklımda hala insanların yanlış bildiği Ay'ın karanlık yüzü kavramı vardı.

Aynı soruyu biraz farklı sordu, ben inat ettim. Daha sonra gecenin geç vaktinde yatağa girdiğimde düşünmeye başladım neden ikinci kez sordu diye. Birden bire dank ediyor veya argo tabir ile jeton düşüyor, öğretmen arkadaşım haklıydı. Ben neden yanlış düşünmüştüm, insanlara sürekli Ay'ın her tarafı güneş ışığı alır, karanlık yüzü yoktur diye anlatmamdan kaynaklanıyordu, önyargım vardı.

Bu kadar uzun girişten sonra konuya açıklık getirelim. Eğer dünya Güneş çevresinde Ay gibi dolansaydı, yani senkronize dönseydi önce gece-gündüz kavramı olmazdı ama bir günü bir yılına eşit olurdu, aslında gün kavramı da olmazdı. Güneşe bakan yüzü çok sıcak olurken gece tarafı çok soğuk olacak. İşi biraz daha abartalım ve 23.5 derecelik açıyı da kaldıralım, şekilde olduğu gibi ve dönme ekseni yörünge düzlemine dik olsun.

Böyle bir sistemde neler olurdu acaba deyince ben bir kaç tanesini yazayım siz de devamını getirin.

1. Yaz saati kış saati olmazdı, daha önemlisi gün kavramı olmazdı.
2. Dünyanın gündüz tarafında yaşıyorsanız Güneşi sürekli olarak gökyüzünde aynı noktada görürsünüz.
3. Bu durumda dünyanın en güzel yaşanacak yeri gece gündüz çizgisinin geçtiği konumlar olacaktır çünkü güneş ışınları çok yatık gelecektir. Bu yörede 8 kez mevsim oluyor diyorlar nedenini çözemedim.
4. Kutup noktalarında buzullar olmayacaktı.
5. Tarım her şeyden öncelikli olacaktır.
6. Gece tarafında ilginç canlı türleri ortaya çıkabilir. Kuvvetli radyo, kırmızıötesi ve ses dalgalarına sahip alıcıları olan türler.
7. Gündüz tarafında da yine çok farklı canlı türleri orataya çıkabilir. Develer gibi içinde su bulunan büyük hörgüçler taşıyan canlılar.

Düşünmek güzel şeydir, şimdi siz hayal edin böyle bir dünyayı ve daha neler olurdu neler. Sevgilerimle...