Bir çok konferansımda dile getirmişimdir. Yeryüzünde 160'dan fazla krater bulunmuştur ama ülkemizde bir tane dahi yoktur, bu konuda üniversitelerimizde çalışma da pek bulunmamaktadır. İlköğretim okullarında daha çok da kolejlerde çocukların eline birer mıknatıs vererek dere yataklarında gökten gelen taşlar bulunur ve öğrencilere bunlar uzun uzun anlatılır. Ama geniş çaplı bir araştırma yoktur. Gazetelerde okuruz Fethiye'ye göktaşı düştü diye ama gidip de inceleyen oldu mu bilmiyorum.
Herneyse size vereceğim haber doğu Avrupa'nın en büyük göktaşını geçenlerde Polonya'da buldular. Fotoğrafta gördüğünüz göktaşının en geniş kısmı 60cm ve ağırlığı 300kg ve koni şeklindedir. Boyut olarak bakarsanız o büyüklükteki taş 50-60 kg'ı geçmez. Ama eğer gökten geliyorsa bu çok yoğun bir demir kütlesidir. İçinde bir miktarda Nikel bulunmuştur. Göktaşını bulanlar gökbilimciler değil jeologlardır. Üstünde yaşadığımız dünyamızın çekirdeğinde de bol miktarda demir vardır ama onu çalışma olanağımız yok ama uzaydan gelen bu göktaşı benzer yapıyı gösterdiği için onu çalışabiiriz diyor akademisyenler.
Polonya'nın Poznan kentinin kuzeyinde Morosko adında göktaşına uğramış bir bölge vardır. Burada daha önce yapılan bir çok araştırmada yüzeyde bol miktarda küçük göktaşları bulunmuştu. Bulunanların toplam kütlesi 1500 kg yöresindeydi. İki göktaşı avcısı jeolog farklı bir yöntemle yüzeydeki elektromanyetik anormallklerden bu büyük göktaşını buldular. Yüzeyden iki metre aşağıda ortaya çıktı. Göktaşının 5000 yıl önce çarptığı ileri sürülmektedir. Bir jeolog arkadaşamız olsa da bu manyetik anormallikleri hangi aletler ile saptadıklarını bize anlatsa. Manyotometre olabilir.
Ülkemize bol miktarda krater bulabiliriz. Ortaokul ve lise öğrencileri proje yarışmalarına girmek için çalışma alanları ararlar. Çoğu zaman da o projeleri öğretmenler veya veliler yaparlar, kolejler de bunlarla övünürler. Öğrencilerin yaptığı projelerin %20'yi geçmediği kanaatindeyim. İşte size proje. Önünüze Google haritasını açacaksınız, kullndığınız ekran bir uçtan bir uca 100 m. gösterecek şekilde haritayı büyüteceksiniz ve daha sonra Türkiyeyi bir baştan bir başa tarayacaksınız. Krater neye benzer derseniz, yuvarlak olacak ve kenarı yüksek olacak, yani çukurdan çıkan malzeme kenara yığılır. Adına da TÜBİTAK deyin daha sonra ayrıntısı incelenir. Sanırım bu konuda daha çok yazacağım.