Dediysem de sarhoş değiller yoksa yörüngelerinde bir o yana bir bu yana sallanırlardı. Bu cisim bir kuyrukluyıldız ama tüm KY'ların aynı kimyasal kompozisyonda olduğu tahmin ediliyor.

Geçen yıl benim de bol miktarda fotoğrafını çektiğim yeşil etekli LoveJoy kuyrukluyıldızının 30 metrelik dev radyoteleskop ile mikro dalgaboylarında tayfını alan bir grup astronom içkilerde kullanılan etil alkolun varlığını saptadılar. İstanbul'da 24 kişiyi öldüren metil alkol değil, aman dikkat. Yapılan hesaba göre LoveJoy saniyede 500 şişe şarabı uzaya bırakıyor. Şarap değil de rakı üzerinden hesap etselerdi şişe sayısı doğal olarak düşecekti.

Mikro dalgaboylarında bir çok frekansa bakanlar başta bildiğimiz şeker (glikolaldehid) olmak üzere 21 adet karmaşık organik molekül buldular. Bir organik molekülün karmaşık sıfatını alması için 6 veya daha fazla atomdan oluşması gerekiyor. Yaşamın yapı taşları organik moleküller olduğunu bildiğimize göre yeryüzüne yaşamı yoksa KY'lar mı getirdi sorusu her zaman sorulur. Araştırmacılar KY'dan her saniye 20 ton suyun da uzaya bırakıldığını hesapladılar. Yaklaşık 3.8 milyar yıl önce büyük bombardıman sırasında dünyaya bol miktarda asteroid ve KY çarpmıştı. Yeryüzündeki okyanuslar o çarpışmaların bir sonucu mu diye gökbilimciler tartışırlar.

Büyük bir gaz ve toz bulutunun büzülmesi sonucu güneş sistemi meydana geldi. Bu buluttan kalan bazı parçalar buz halinde KY'ı oluşturdu. Dolayısıyla KY'ların içeriği bize güneş sisteminin oluştuğu materyali anlatır. Keşfedilen karmaşık organik moleküller o buluttaki toz zerreceiklerinin (grain) üzerinde oluşur. Gökbilimcilerin tartışmalarında bir tanesi de bu konudur. Organik moleküller o bulutta mı oluştu yoksa güneş sistemi meydana geldikten sonra mı? Unutmayalım Rosetta uzay aracı da 67P KY'nda 16 tane karmaşık organik molekül bulmuştu. Sevgilerimle...