Güneş'in maksimum etkinliği sırasında arka yüzünü de gözlemek için uzaya atılan bu uzay aracının öyküsü çok geniş ama bizim konumuz ISON. Bugünlerde Güneşe sadece ISON değil Encke adlı bir KY da yaklaşıyor ve kameranın görüntüsüne her ikisi de girmiş.

Stereo uzay aracının kamerası çok geniş bir açı görüyor, öyle ki Dünyamız ve Merkür gezegenleri de yer almış. Bu iki gezegenin ışığı o kadar şiddetli ki optik sistemden yansıyan ışınlar görüntüyü ikiye bölmüş. Bu videoda ISON'nun kuyruğunun ne kadar uzadığını görüyoruz ama en ilginci güneş rüzgarlarının etkisi ile kuyruk bir o yana bir bu yana salınım yapıyor. Unutmayalık KY'ın çekirdeğine bu rüzgarlar etki etmez, yani KY'lar yörüngelerinde ilerliyorlar.

Şu anda ISON'un hızı saatde 320 000 km yöresinde, yarın sabah çok daha fazla olacak. Dünyanın hızı saatte 108 000 km olduğunu düşünürseniz, bizi üçe katlıyor. Bu hız güneşe yaklaştıkça artacak. ISON bizi özlemiş Aralık ayının son haftasında yere en yakın konuma gelinceye dek koşacak.

FaceBook sanırım gif'i oynatmıyor o nedenle bu bağlantı adresinden seyredebilirsiniz videoyu: http://goo.gl/p1Lhvp Bu gif formatlı video 20-23 Kasım tarihlerinde NASA'nın Stereo-A uzay aracı ile alındı.

ison encke nov19 23 crop hi1a