2014 yılının ilk parlak süpernovası. İki gün önce sizinle paylaştığım görüntü 30 saniyelik bir pozla alınmıştı.

Dün gece 76 tane 30 saniyelik kare çektim. Kundak yine kayıyordu ama o kadar fazla değil. DeepSkyStacker yazılımı 60 tanesini beğendi ve istifledi. Sonuçta 30 dakikalın bir görüntü elde etmiş oldum. PhotoShop'da oynarken ışığını biraz fazla kaçırdım sanırım ama rengi ile falan oynamadım. M81'in sarmal kolları çok hoşuma gitti. Yine hocalarım iyi bilir ama sanırım bir saatden fazla poz verilmeli diye düşünüyorum. Orion 80D teleskop ve Celestron CG5 kundak kullanıldı.

M82 gökadasında patlayan bu süpernovayı ( kod adı SN 2014 J ) ilginçtir ki İngiltere'de teleskop başında CCD'ler nasıl kullanılır dersi alan 4 lisans öğrencisi buldu, başlarındaki öğretim üyesine hemen haber verdiler. O kişi Uluslararası Astronomi Birliğine haber verdi, bu cismin hemen tayfının alınmasını istedi. Çünkü gökadanın üzerinden geçen bir asteroid olabilirdi. Hemen tayfı alındı ve süpernova olduğu kesinleşti. Yani bir anlamda tesadüfen bulundu. Ama en fazla 2-3 gün sonra bulunacaktı.

Neden derseniz bugün süpernovalar kozmoloji için çok önemli ve havanın açık olduğu zamanlar gökadaları gözleyen 8-10 teleskop var. Yani bu teleskoplar sadece süpernova avcılığı yapıyor. Hepsi robotik, insan eli değmeden çalışıyor.

Bir yılda bulunan süpernova sayısı 40 yöresinde oluyor, örneğin 2013 yılında 38 tane bulunmuş (http://www.rochesterastronomy.org/supernova.html). Bir gökadada süpernova ortalama her 50 yılda bir oluyor. Milyonlarca gökada var, hepsini gözlemek mümkün olsa çok daha fazla süpernova keşedebilirsin. Unutmayalım bize çok yakın (12 milyon IY) gökadada patlayan süpernova 11.5 kadir yöresindeydi. Uzaktaki gökadalarda patlayanlar doğal olarak daha sönük oluyor. Dolayısıyla SN keşfinde kullanılan teleskobun çapı da önemli hale geliyor. Sevgilerimle...