O kadar ölen olmasına karşın sağ kalanlar biraz daha uzun yaşadığını biliyor musunuz? Bir yıl 86 400 saniyedir, fakat 2016 yılı tam 86 401 saniye olarak tarihe geçti ve dolayısıyla siz 1 saniye fazla yaşadınız.

Bu konuda daha önce yazdım, Dünya dönmekten yoruldu mu başlıklı yazımdan okuyabilirsiniz. 2016 yılının son günü son saatinin son saniyesine 1 eklendi çünkü dünyamız yavaşladı. Tüm dünyada bulunan toplam 400 atom saati sürekli olarak saatleri denetler, yani bu saat hatası değil. Gökbilimciler de sürekli olarak belirli gök cisimlerini gözleyerek dünyamızın dönme dönemini mikro saniye mertebesinde saptarlar.

İşte atom saatlerini dünyanın dönüşüne uyarlamak için bu düzeltmeler sık sık yapılır, özellikle artık yıllarda. Peki dünyayı kim yavaşlatıyor diye sorarsanız, yanıtı da şöyle; Ay ve Güneş'in etkisi ile meydana gelen gel-git etkileri, büyük depremler sonucu oluşan dünyamızdaki kütle dağılımının değişimi, kutuplardaki buzulların erimesi veya donmasını sayabiliriz. Bu işi yine uluslararası bir kurum olan Dünyanın Dönmesi ve Referans Sistemi Servisi Earth Rotation and Reference Systems Service (IERS)) karar verir ve US Naval Gözlemevi de uygular. Umarım yeryüzünde yaşayan tüm insanlar uzun yaşarlar. Sevgilerimle...