Duyunca yazının devamını okudum doğal olarak. Bu Getir veya Yurtiçi Kargo gibi bir taşımacılık değil. Dünyanın bir yerinde doğal veya insani bir felaket yaşandığında oraya hızla yardım malzemesini taşıyabilir miyiz düşüncesinden kaynaklanıyor.

Biliyorsunuz ABD'de bilimsel araştırmalar fonla yapılıyor. ABD Uzay Kuvvetleri bu araştırmayı yapmak için Florida Merkez Üniversitesi çalışanlarına 350 000 $'lık bir fon ayırdı.

İki yardımcı doçent bu konuda lisans ve lisansüstü öğrencileri için çalışmayı gerçekleştirecek. Akademisyenlerden biri sayısal analiz ve aerodinamik modelleme kullanırken diğeri roketin hedefine hassa bir şekilde indiğini denetlemek için kontrol kuramı ve karmaşık modelleme tekniklerini kullanacak. Uzay Kuvvetlerinin tek isteği sürecin başından sonuna kadar öğrencileri işin içinde olmaları. Başka türlü insan yetiştirilemiyor çağımızda.

Geçtiğimiz günlerde ROKETSAN'ın Atmaca adlı 250 km menzilli güdümlü roketler ürettiğini okudum gazetelerde. Yazılanlara göre bir çok özelliğe sahip bu roketler. Havada iken yönetilebiliyor ve istenen noktaya indirilebiliyor. Biz deprem ülkesiyiz, neden bu tür bir çalışma ülkemizde yapılmasın. Benim gibi dışarıdan gazel okumak kolay tabi, roket istenen konuma geldiğinde eteşleme kesilir ve yine roket motorundan çıkan bir paraşüte malzeme yere indirilebilir. Bizim öğrencilerimiz de iyi bir eğitim görmüş olurlar. Sevgilerimle...