Bugüne dek 4000'den fazla ötegezegen keşfedildi. İçlerinde o kadar tuhaf olanları var ki tahmin edemezsiniz. Bir ara bir seri yazı yazayım diye düşünmüştüm, sonra vazgeçmiştim. Fakat bu gezegenin özelliklerini görünce size yazmaya karar verdim. Ötegezegen avlayan Kepler uzay teleskobunun ikinci görevinde keşfedildi, o nedenle adı K2-141b.
Dünyamızın %50 daha büyük bir süper dünya. Yıldızı çevresinde en hızlı dolanan bir ötegezegen. Yani bir yılı 6.7 saat, bu demektir ki yıldızına çok yakın. Yoğunluğu dünyamızdan 5 kat daha fazla.
Yıldızına çok yakın olunca kilitli bir yörüngede dolanır, Ay'ın dünya çevresinde hep aynı yüzünü bize göstermesi gibi. K2-141b'nin üçte ikisi sürekli olarak yıldızının ısısı altında, dolayısıyla o yüzeyin sıcaklığı 3000 derece. Dünyamızın su döngüsüne benzer bir yapısı var bu ötegezegenin. Yağmurlar yağıyor, okyanuslar var ve bunlar tekrar buharlaşıyor. Fakat bu bildiğimiz su değil, kayalar.
Yüzey sanki sürekli lav şeklinde, 100 km derinliğe kadar bir lav okyanusu var. Atmosferi silisyum dioksitten oluşuyor. Yıldız ışığı görmeyen yüzeyin üçte biri ise 200 derece sıcaklığında. Bu iki yüzey sıcaklığı arasındaki fark müthiş hızda rüzgarların oluşmasına neden oluyor. Karanlık taraftan sıcak tarafa saatte 5000 km hızla esen rüzgarların ne denli etkili olduğunu hayal edemezsiniz.
Tüm bu bilgileri nasıl elde ediyorlar diye düşünürseniz yıldızının ışığı ötegezegenin atmosferinden geçerek geldiğinde onun tayfını alıp bakıyorlar. Sıcaklıkları saptamak çok daha kolay. Ekteki resim yine bilim insanlarının verdiği bilgiler çerçevesinde ressamlar tarafından yapılmıştır. Bu tür dünyaları biraz hayal etmeniz için yazıyorum, dünyamızın güzelliğini belki o zaman daha iyi anlarız. Sevgilerimle...