Bu ne biçim soru diyebilirsiniz ama Quora'da sormuşlar benim de hoşuma gitti, sizlere yazayım dedim. Biliyorsunuz yer çevresinde dolanan uyduların belirli yaşamları var çünkü uydu yörüngesinde var olan parçacıklarla sürtünür ve hızı yavaşlar, yavaşladıkça yere yaklaşır ve sonunda yere düşerler. Dünya da gezegenler arası tozlarla çarpışarak yörünge hızını düşürüyor mu diye sormuşlar.
Tam tersine yapılan ölçümler dünyamızın Güneşten uzaklaştığını göstermektedir. İki cismin arasındaki uzaklık artı-eksi bir metre duyarlılıkla ölçülmekte. Ortalama uzaklık 149 597 870 691 metre. Yapılan ölçümler dünyamızın her yıl güneşten 15 cm uzaklaştığını göstermekte. Bunun nedeni açısal momentum değişimi veya kısaca yerin güneşe uyguladığı ölçülmesi çok zor olan gel-git etkisi.
Olay Ay'ın yerden uzaklaşması ile aynı. Yer, Ayın uyguladığı tedirginlik (gel-git) etkisi ile dönme enerjisini Aya vermesi sonucu her yıl Ayın bizden 4 cm uzaklaşması. Bu olayın sonucunda da dünya her dönmesinde 0.000017 saniye yavaşlaması. İşte bu nedenle yaklaşık 18 ayda bir saniye eklenerek günün 24 saat olmasını sağlıyorlar. Bu konuda "Dünya dönmekten yoruldu mu" başlıkla yazımı okumanızı öneririm https://goo.gl/P6LeQx. Sevgilerimle...